Pierogi ruskie na diecie Dukana

people having lunch in a restaurant
people having lunch in a restaurant


Czy na diecie Dukana można jeść pierogi ruskie? A kto powiedział, że nie? Trzeba je sobie tylko samodzielnie przygotować – ale smak gotowych pierogów jest praktycznie nie do odróżnienia od tradycyjnych. W skład farszu wchodzi przyprawa do ziemniaków, przed jej zastosowaniem należy zwrócić uwagę na to, czy w jej składzie nie występuje tłuszcz roślinny lub cukier – niektóre mają.

Przygotowanie farszu:

Cebulę umyć, drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną wody. Do miski wrzucić twaróg (bez mielenia), dodać łyżeczkę przyprawy do ziemniaków, 3 łyżki kefiru lub jogurtu oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, ale unikać nadmiernego rozgniatania twarogu.

Przygotowanie ciasta:

Otręby zmielić, odmierzyć łyżkami odpowiednie proporcje pamiętając o tym, że na 2 łyżki otrębów owsianych przypada 1 łyżka pszennych, dzięki czemu będzie można określić ile sztuk pierogów można zjeść w ciągu dnia, by nie złamać zalecanej dziennej dawki otrębów. Potrzebna ilość to łącznie trzy niepełne szklanki.

Zmielone otręby przesypać do miski, dodawać stopniowo ciepłe mleko i szczyptę soli. Teraz należy wyrobić ciasto black latte opinie. Początkowo będzie bardzo lepkie, ale to normalne zjawisko, po chwili sytuacja się unormuje.

Podsypać nieco skrobi kukurydzianej na stół i rozwałkować ciasto na gruby placek. Optymalna grubość to około 5 milimetrów. Teraz należy wycinać krążki o średnicy trochę większej niż szklanka academic.oup.com. Można użyć do tego dużego kubka, kufla  z piwa,  litrowego słoika itp.  Wycięty krążek dobrze rozgnieść tak, żeby po nałożeniu farszu i złożeniu pieroga ciasto się nie łamało.

Gotowe pierogi wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować około pięciu minut, delikatnie mieszając. Po wyjęciu z wody polać jogurtem lub kefirem i obowiązkowo skropić przyprawą maggi.

Rate this post